C o si sebou přivézt z Brače, jako vzpomínku nebo dárek ?
Kromě vzpomínky na léto a moře přivezte i nějakou maličkost ať už z trhu, obchodu, doma udělá radost a refreshne příjemné chvíle u moře, takže třeba :-)
AJVAR
Jedná se o čalamádu z červených paprik, lilku a česneku. Může být i s chilli. Nejvíce se hodí k masu, ale jsou tací, kteří by byli schopni dát ajvar kamkoliv, například do těstovin, k míchaným vajíčkám či ho jíst pouze s chlebem. Ale jak se říká, proti gustu…
DALMÁTSKÝ PRŠUT
Skvělý předkrm, který je i mezi Chorvaty velmi oblíbený. Vyrábí se z čerstvé vepřové kýty. Prasata jsou pro tento produkt účelově krmená a kýty mohou vážit i 16 kg. Speciální postup vysoušení, uzení a následného zrání masa má svá jasná pravidla, která dávají dalmatskému pršutu jedinečnou chuť. Tento proces trvá klidně i celý rok, kdy se maso jednolitě zabarví do růžové barvy. Podávat ho můžete jen tak nebo spolu se sýrem a chlebem.
PAŠKI SIR
Jedná se o neznámější chorvatský, ovčí sýr, který má výraznou i jemnou chuť, při vložení do úst se krásné rozplývá. Ostrov Pag je odpovědí na otázku, kde se tato delikatesa vzala. Pažské ovce jsou nejmenší v celém Středozemí a to znamená, že mají i málo mléka. Díky silnému severovýchodnímu větru, zvanému bóra, jsou pastviny pokryté mořskou solí, někdy mohou vypadat jako zcela zasněžené. Proto je mléko i přirozeně slané. Jelikož je sýr velmi cenný, prodává se již po pár měsících zrání. Najdete ale i takové, které zrají i dále než rok. Ty pak patří mezi nejlepší ovčí sýry světa.
OLIVY A OLIVOVÝ OLEJ
Pěstování olivovníků je tradiční pro celé Chorvatsko, od Istrie po Dubrovník. Nejlepší oleje pochází z malých olivových hájů, kde může být veškerá péče a láska věnována každému stromu zvlášť. Nebylo by to Chorvatsko, kdyby nemělo své tradice a zvyky i u zpracování oliv. Například pro omývání nepoužívají klasickou vodu, nýbrž moře. Díky tomu oleje získávají zvláštní punc. Výborný olivový olej je spolu s chorvatským chlebem tradičním předkrmem i ve špičkových restauracích.
FÍKY
Fíkovníky se nachází především v přímoří a na ostrovech. Samotné pěstování bylo v minulosti daleko rozšířenější. Můžete si koupit fíky čerstvé, sušené, ale také například fíkový džem, který je opravdovou lahůdkou.
No a kdo preferuje lahev a může něco ostřejšího, může koupit nebo vyzkoušet rakiji vyráběnou ze zkvašeného ovoce nebo místní pálenku Travaricu, v níž se louhují různé druhy lokálních bylin. Každý kraj má svoji variantu — medovou, anýzovou… Například na ostrově Hvar je místní specialitou použití myrty, v Dalmácii si zase nenechte ujít tu z vlašských ořechů.
Šťastnou cestu domů a všichni, kteří mají dovolenou ještě před sebou, sretan put a vítejte u Jadranu
Vašek