
Pršut
Co je to vlastně pršut?
Pršut se krájí na velmi slabé plátky
Přestože jde o výrobek, na jehož začátku byla vepřová kýta stejně jako u naší šunky, konečný produkt se svou chutí od šunky značně liší.
Pršut je dědictví po Benátčanech, kteří byli v jadranském přímoří pány kolem 400 let. Pršut byl u nich velmi oblíben a je pochoutkou v celé Itálii dodnes. Vyrábí se a prodává se pod názvem prosciutto (odtud i chorvatský název pršut); pod tímto názvem se jako delikatesa dováží i k nám. Jeho cena, přes 50 Kč za 100 g, odpovídá výlučnosti výrobku a jeho chuti.
Stejně si pršut cení i Chorvaté. Bez pršutu se na pobřeží, ale vlastně ani téměř v celém Chorvatsku, neobejde žádné posezení s přáteli, žádná recepce, oslava či slavnostní oběd. A pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, zkuste si ho dát při svém pobytu na pobřeží buď jako předkrm nebo prostě k večernímu posezení. S kvalitním červeným vínem ho jistě i vy oceníte.
Jak se vlastně pršut vyrábí? Samozřejmě se může výrobní postup v podrobnostech lišit, zejména ve velkovýrobě, ale původní starý postup je v podstatě jednoduchý: Kýta se nejprve potře dřevěným popelem a zavěsí se nad otevřené ohniště tak, aby k ní mohl nejen dým, ale i čerstvý vzduch, musí tam být průvan. Záleží samozřejmě na druhu použitého dřeva, na způsobu topení, na intenzitě kouře a na mnoha dalších podmínkách. Všechny tyto okolnosti ovlivňují spolu s kvalitou masa konečný výrobek.

Léto nekončí
Zprávy z ostrova, slunce pálí a pálí, voda 25 stupňů.
Ti, kteří ještě váhají, zda jet do Chorvatska v září či říjnu, mohou být bez obav. Meteorologové se shodují, že na konci sezóny bude v Chorvatku velmi pěkné počasí. Očekávají se teploty kolem 26°C, které jsou příjemné nejen pro koupání, ale také pro cestování a poznávání země, což je při vysokých letních teplotách dosti náročné. Počasí v září a říjnu je většinou stálé bez výraznějších výkyvů, tedy ideální zejména pro kardiaky, malé děti a pro ty, kteří neholdují výrazným vedrům. Koupání v moři je v těchto měsících také příjemné, jelikož je moře po hlavní sezóně vyhřáté. Pro? si tedy na ostrov? neprodloužit léto! Čauec Vaša

Ostrov Brač
Pojeďte s námi na Brač, smaragdovou perlu střední Dalmácie, druhý největší ostrov Jadranu, ostrov plný zeleně i uprostřed žhnoucího léta, ostrov s nejkrásnějšími plážemi, křišťálovým mořem, plný pohody a klidu. Kouzelné panoráma Biokova s malebnými vesničkami a městečky budete pozorovat z pohody svého ostrova a i ve chvílích, kdy nad Makarskou bude těžký závoj mraků a deště, vy si budete užívat sluníčka specifického ostrovního mikroklimatu s nejslunečnějším počtem dnů v roce. I v lednu tu najdete desítky kvetoucích rostlin, jenom hospůdek bude trochu méně, o to víc se však můžete věnovat jízdě na kole, tenisu, procházkám nebo potápění, neboť teplota moře nikdy neklesne pod 16 stupňů. Měsíce od dubna do října jsou pak plná slunce a plná sezóna pak nabízí to po čem tak prahne naše česká kotlina, azurové nebe s teplým průzračným mořem, vzduch prosycený jódem a vonnými silicemi ostrovní vegetace, vůně moře, ryb a vína.