Dolce gusto na PDF

Vašek Ravlyk, 28.6.2025 přečteno: 53x

Pár změn na penzionu DF. Pro nespokojenost s kvalitou úklidů jsme se museli rozloučit s Richellou d.R.. Úklidy a příprava apartmánů pro hosty jsou nyní zajištěny jinou a lepší formou. Za případné minulé nedokonalosti se všem moc omlouváme. Kontaktními osobami na penzionu DF pro vás budou nyní Petr a Věra Vyleťalovi. Najdete je až do konce sezóny v apartmánu číslo 2. Opuštění apartmánu vždy do 9,00 a nastěhování po 14 hodině zůstává, pozdní check out, či dřívější check in si domlouvejte pouze s P. nebo V. Vyleťalovými. další smluvní servis máme zajištěn se Zoranou a Joškem Nižetičovými, vlastníky Kartoliny. To byly organizační změny a teď pro bydlící v apartmánu číslo jedna, přibyl tam kávovar Dolce gusto od Krupse,takže kapsle sebou.Kajaky, kola a koloběžky jsou v garáži ale opatrně ať neskončíte na traumatologii ve Splitu.Dnešní moře 25,83 stupně, vzduch 34, prognóza stabilní.Nafta u INA 1,39 Euro, trajekty plné. Takže sretan put a dobro došli do Jadrana :-) V

Recepty na dovolenou

Vašek Ravlyk, 8.6.2025 přečteno: 279x

Na dovolenou vám nabídnu pár místních receptů na skvělá lokální jídla, která si můžete uvařit na penzionu sami a pak porovnat s restaurační kvalitou.
Takže, jdeme na to :-)
1. Pašticada s domácími noky

Ingredience (4 porce):

800 g hovězí kýty, kup v Tommym

2 větší cibule

3 mrkve

100 g sušených švestek

1 jablko

5 stroužků česneku

200 ml červeného vína

2 lžíce vinného octa

2 lžíce rajčatového protlaku

snítka rozmarýnu, bobkový list, hřebíček

olivový olej, sůl, pepř

Na noky:

500 g brambor

1 vejce

150 g hladké mouky

špetka soli

Postup:

Maso den předem prošpikuj česnekem a sušenými švestkami, zalij vínem, octem a nech marinovat.

Na oleji osmahni cibuli, mrkev a jablko – přidej maso, osmahni ze všech stran.

Přidej rajčatový protlak, koření a přelij zbylou marinádou. Vař cca 2,5–3 hodiny doměkka.

Omáčku rozmixuj a dochuť.

Noky: Uvařené brambory nastrouhej, přidej mouku, vejce, sůl a vypracuj těsto. Vyválej, nakrájej na noky a vař v osolené vodě.

Podávej s omáčkou a noky.

2. Čevapi s domácím ajvarem a lepinjou

Ingredience na čevapi (4 porce):

500 g hovězího mletého masa

200 g jehněčího (nebo vepřového) mletého masa

3 stroužky česneku

1 malá cibule (jemně nasekaná)

sůl, pepř, špetka sody bikarbony

Na ajvar:

2 červené papriky

1 lilek

1 stroužek česneku

olivový olej, sůl, pepř

Postup:

Maso smíchej s česnekem, cibulí, kořením a nech 1–2 hodiny odležet.

Tvaruj válečky a opékej na grilu nebo pánvi.

Ajvar: Papriky a lilek upeč doměkka v troubě, oloupej, rozmixuj s česnekem, olejem, solí a pepřem.

Podávej s čerstvou lepinjou (plochý chléb) nebo pita chlebem, ajvarem a cibulí.

3. Blitva na dalmatski način (mangold s bramborami)

Ingredience:

500 g mangoldu (nebo listového špenátu)

300 g brambor

3 stroužky česneku

4 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

Postup:

Brambory oloupej a nakrájej na kostičky, uvař do měkka v osolené vodě.

Mangold spař, nakrájej nahrubo a přidej k bramborám.

Na olivovém oleji osmahni česnek, přidej směs a krátce promíchej.

Dochutíme solí a pepřem.

Podává se jako příloha k rybě nebo samostatně s bílým chlebem.

Napárujte si vína dle vlastní chuti v bílých jděte do Graševin, v červených do Plavaců, bublinky nikdy nic nepokazí, stejně, jako pivko na žízeň.
A kolik vás to bude stát, pokud nakoupíte suroviny na Brači ?

Pokrm Cena celkem Cena za porci
Pašticada s noky 341 Kč 85 Kč
Čevapi s ajvarem 254 Kč 64 Kč
Blitva (příloha) 62 Kč 16 Kč

Než to začnete v Čechách nakládat do auta a povezete všechno 1100 km, radši bych to koupil na místě.
Tady máte podrobné náklady na jednotlivé recepty v místních cenách :-))

1. Pašticada s domácími noky
Surovina Množství Cena (Kč)
Hovězí kýta 800 g 240 Kč
Cibule 2 ks 6 Kč
Mrkev 3 ks 7 Kč
Sušené švestky 100 g 20 Kč
Jablko 1 ks 5 Kč
Česnek 5 stroužků 4 Kč
Červené víno 200 ml 20 Kč
Vinný ocet 2 lžíce 2 Kč
Rajčatový protlak 2 lžíce 4 Kč
Koření (rozmarýn, bobkový) - 3 Kč
Olivový olej cca 3 lžíce 5 Kč
Noky (brambory, mouka, vejce) - 25 Kč
Celkem 341 Kč
Cena za porci: 85 Kč
2. Čevapi s ajvarem a lepinjou
Surovina Množství Cena (Kč)
Hovězí maso mleté 500 g 130 Kč
Jehněčí/vepřové mleté 200 g 60 Kč
Cibule + česnek - 5 Kč
Soda bikarbona špetka 1 Kč
Ajvar:
Červené papriky 2 ks 18 Kč
Lilek 1 ks 15 Kč
Česnek 1 stroužek 1 Kč
Olivový olej cca 2 lžíce 4 Kč
Lepinja nebo pita chléb 4 ks 20 Kč
Celkem 254 Kč
Cena za porci: 64 Kč
3. Blitva na dalmatski način
Surovina Množství Cena (Kč)
Mangold/špenát 500 g 45 Kč
Brambory 300 g 6 Kč
Česnek 3 stroužky 3 Kč
Olivový olej cca 4 lžíce 7 Kč
Sůl, pepř - 1 Kč
Celkem 62 Kč
Cena za porci: 16 Kč

Počasí je super a voda každý den o půl stupně dle pana Celsia nahoře, nyní jsme před penzionem u hladiny na 21 stupních a stoupáme !
Vašek

Ryby a rybaření na Jadranu

Vašek Ravlyk, 28.5.2025 přečteno: 169x

Aneb kromě válení i malé mořské dobrodružství s háčkem a úsměvem

Když se řekne Chorvatsko, většině lidí se vybaví azurové moře, kamenné uličky a sklenka vychlazeného bílého vína na terase s výhledem na západ slunce. Ale pro nás, rybáře, má Jadran ještě jeden obrovský poklad – neuvěřitelně bohatý a pestrý mořský život.

Ať už jste ostřílený mořský vlk, nebo jen příležitostný nadšenec s kloboukem a plechovkou sardinek jako návnadou, rybaření v Chorvatsku vás chytne (a nepustí!). Můžete si nahodit prut z mola při západu slunce, vyrazit lodí na trolling, nebo se potopit s harpunou na lov chobotnic. Všude na vás čeká mořské dobrodružství s nádechem středomořské pohody.

A nejlepší na tom je, že rybaření tu není jen o úlovku – je to o zážitku. Místní rybáři se s vámi rádi podělí o historky (a možná i trochu rakije), zatímco budete čekat, až se rozklepe špička prutu. A když něco ulovíte? Pak hurá na gril nebo do pánve! Čerstvě chycená ryba, olivový olej, citron a trochu mořské soli – a máte kulinářský zážitek jak z michelinské restaurace.

15 nejčastějších ryb v Jadranu – poznání i pochoutka

Orada (Pražma královská)

Barva: stříbrná s nazlátlým pruhem mezi očima

Velikost: 25–40 cm

Vlastnosti: velmi chutná, oblíbená i mezi gurmány

Výskyt: mělké vody, zátoky

Lov: háček s krevetou nebo mušlí

Kuchyně: pečená na grilu s bylinkami

Brancin (Mořský okoun)

Barva: stříbrná, tmavší hřbet

Velikost: až 70 cm

Vlastnosti: bojovná ryba, výborná chuť

Výskyt: u pobřeží, často v hejnech

Lov: vláčení nebo živá nástraha

Kuchyně: na citrónu s olivovým olejem

Škarpina (Ropušnice)
Barva: červenooranžová

Velikost: 20–40 cm

Vlastnosti: ostré trny, ale delikátní maso

Výskyt: kamenité dno

Lov: na dno s masem ryby

Kuchyně: rybí polévka, pečená celá

Ugor (Mořský úhoř)

Barva: šedohnědá

Velikost: až 1 m

Vlastnosti: silný, kluzký, silný souboj

Výskyt: jeskyně, hlubší voda

Lov: masité návnady na dno

Kuchyně: grilovaný nebo dušený

Zubatac (Dentex)
Barva: stříbřitá s modrým nádechem

Velikost: 30–80 cm

Vlastnosti: velmi ceněná sportovní ryba

Výskyt: hlubší vody

Lov: trolling, hlubinné rybaření

Kuchyně: pečený s bramborami

Fratar (Mořan)

Barva: stříbrná s tmavými pruhy

Velikost: 20–30 cm

Vlastnosti: běžný úlovek

Výskyt: u skalnatého pobřeží

Lov: na červy nebo malé mušle

Kuchyně: smažený nebo na grilu

Šarag (Sargo)

Barva: stříbrná, tmavý pruh přes oči
Velikost: až 40 cm

Vlastnosti: silný odpor při lovu

Výskyt: skalnaté oblasti

Lov: noční rybaření na mušle

Kuchyně: v alobalu na ohni

Lica (Pelamida – malý tuňák)

Barva: tmavomodrá hřbet, stříbrné boky

Velikost: 30–60 cm

Vlastnosti: rychlá ryba, skvělý boj

Výskyt: otevřené moře

Lov: trolling, rychlé nástrahy

Kuchyně: steak na grilu

Kantar (Hnědý mořan)

Barva: tmavě hnědá, červený nádech
Velikost: 25–40 cm

Vlastnosti: chutné maso

Výskyt: kamenité dno

Lov: klasický prut na maso

Kuchyně: rybí polévky

Salpa (Salema)

Barva: stříbrná s žlutými pruhy

Velikost: 20–30 cm

Vlastnosti: opatrná ryba, žere rostliny

Výskyt: mělčiny

Lov: na zeleninu nebo chléb

Kuchyně: smažená

Grdobina (Mořský ďas)

Barva: hnědá, maskovací vzhled
Velikost: až 1 m

Vlastnosti: ošklivá, ale výborná

Výskyt: bahnité dno

Lov: na maso

Kuchyně: jako delikatesa – „mořský humr“

Luben (Morčák)

Barva: stříbrná s tmavými skvrnami

Velikost: 30–50 cm

Vlastnosti: silný bojovník

Výskyt: mělčiny

Lov: na rybí filety

Kuchyně: pečený na zelenině

Gavun (Koleňka)
Barva: stříbrná

Velikost: 10–15 cm

Vlastnosti: hejnová ryba

Výskyt: pobřeží, přístavy

Lov: sítě, malý háček

Kuchyně: smažená jako sardinky

Kovač (John Dory)

Barva: zelenozlatá s tmavou skvrnou

Velikost: 30–50 cm

Vlastnosti: unikátní vzhled, lahodné maso

Výskyt: hlubší vody

Lov: vláčení

Kuchyně: dušený s vínem
Murina (Muréna)

Barva: hnědá, skvrnitá

Velikost: až 1,5 m

Vlastnosti: agresivní, nebezpečné zuby

Výskyt: jeskyně

Lov: harpunou

Kuchyně: jen pro znalce – maso je chutné, ale těžko dostupné

Ať už chytíte kteréhokoliv z těchto krásných mořských tvorů, pamatujte – rybaření není jen o úlovku, ale o zážitku, klidu a propojení s přírodou. Tak vezměte prut, úsměv a vyrazte k chorvatskému moři. Možná si ulovíte i příběh, který budete vyprávět celý život! ?