Kouzlo Brače
Léto 2026 na ostrově Brač – objevte kouzlo Sumartinu a penzionu Don Felder
Na jižním cípu ostrova Brač, tam kde se Jadran třpytí jako tekuté stříbro a kde čas zpomaluje, leží rybářská vesnička Sumartin – klidné místo, které se stává čím dál vyhledávanější perlou chorvatského pobřeží. Zde, mezi vůní borovic a zvukem cikád, stojí penzion Don Felder, ideální útočiště pro všechny, kdo hledají autentickou Dalmácii, pohodu a dotek moře.
Sumartin si zachoval své tradiční kouzlo – úzké kamenné uličky, přístav s malými loděmi a rybáři, kteří po ránu prodávají čerstvé úlovky. Zatímco rušná místa ostrova žijí turistickým tempem, zde najdete klid, prostor a opravdovost. Ideální místo pro páry, rodiny i dobrodruhy, kteří chtějí prožít Chorvatsko jinak.
Proč přijet právě sem ?
Léto 2026 bude na Brači ve znamení návratu k přírodě a autentickým zážitkům. Sumartin nabízí nádherné pláže s křišťálově čistou vodou – od známé Santa Barbara u Jadrankamenu, Zora Beach v Sumartinu, Lučice u jeskyně, Baywatch plaža, které se říká "Česká pláž " cestou na hřbitov, vzdálenější Rasotice až po malé skryté zátoky dostupné jen pěšky či lodí. Voda je zde průzračná i v nejteplejších měsících a okolní kopce voní levandulí, šalvějí a rozmarýnem.
Milovníci gastronomie ocení místní konoby, od naší místní před domem až po Juricovu ve městě kde se podává čerstvá ryba na grilu, olivový olej z bračských hájů a víno z nedalekých vinic. Každé sousto chutná po moři a slunci.
A po dobré večeři? Procházka po přístavu, pohled na odraz zapadajícího slunce na Biokovu nad Makarskou riviérou a sklenka vína nebo Pelinkovace v ruce – to je pravý ostrovní a dalmatský okamžik štěstí.
Penzion Don Felder – místo, kde se vždycky zastaví čas
Penzion Don Felder se nachází jen pár metrů chůze od moře, v tichém zálivu s krásným výhledem na panorama Biokova, obklopen zelení. Nabízí celkem komfortní ubytování s moderním vybavením, ale zároveň si zachoval rodinnou atmosféru a osobní přístup majitelů. Každý pokoj má svou duši – výhled na moře, zahradu nebo bílou kamennou zeď typickou pro ostrov Brač.
Hosté mohou využít venkovní terasu s krbem, sprchu, kola, kajaky – prostě ideální místo k relaxaci po dni stráveném objevováním ostrova.
Co dělat v okolí
Pláže: Bilini, Rasotica nebo smaragdová zátoka Zukovik – všechny do 10 minut jízdy.
Výlet lodí: Na protější Makarskou nebo kolem Brače až k Bolu.
Vidova Gora – nejvyšší hora jadranských ostrovů, odkud uvidíte až na Hvar i Pelješac.
Klášter Blaca – unikátní historická památka vytesaná ve skalách.
Cyklistika a pěší turistika – trasy s výhledy na moře a olivové háje.
Autentický zážitek Dalmácie
Na Brači se žije pomalu, opravdově a s úsměvem. Lidé tu stále zdraví „dobar dan“ a pozvou vás na kávu jen tak, bez důvodu. Moře je tu součástí každodenního života, stejně jako zpěv cikád, šum větru v piniích a vůně ryby na grilu.
Ať už hledáte klidnou dovolenou, romantický únik od civilizace nebo základnu pro objevování Dalmácie, Sumartin a penzion Don Felder jsou tím pravým místem.
Léto 2026 je ideální čas znovu se nadechnout – pod modrým nebem, na břehu moře, v jižním srdci ostrova Brač. Přijeďte a nechte se unést.
☀️ Don Felder – kde se moře dotýká duše.
Novinky na penzionu Don Felder
Zdravíme všechny přátele penziónu Dona Feldera.
Hodnocení úspěšnosti sezóny 2025 je jednoduché. Pro nás u DF byl počátek sezóny spojen s mimořádnými komplikacemi způsobenými selháním správcové, za kterou se ještě jednou omlouváme. Nové řešení se ukázalo, jako vynikající a ve stejném režimu se pokusíme fungovat i v roce 2026. Celkový počet návštěvníků Jadranu se přes prezentované fake news opět zvýšil a ukázal, že Chorvatsko si systematicky buduje image dopravně dostupné destinace s exkluzivním mořem, krásnou přírodou, vysokým stupněm bezpečí a velmi dobrou úrovní služeb, které se ovšem nepodbízí cenami.Myslím, že cesta je to ještě dlouhá ale vede správným směrem.Obdobný trend pozorujeme i nás na Puntinku, Nárůst počtu ubytovaných v řádu procent a celkovým počtem přihlášených návštěvníků patříme k největším ubytovatelům na jihu Brače.Pozorujeme jednoznačný nárůst počtu turistů mimo dva hlavní měsíce i na květen, červen a září. Masivně roste počet " náročných " turistů z Británie, USA a Skandinávie. My do sezóny 2026 vstoupíme s několika změnami.Zjednodušíme kalendář a ceník, tzn. vracíme se do režimu týdenních pobytů do poloviny června a od poloviny září. V TOP sezóně pojedeme v 10 a 11 denním režimu pátek-úterý. Také ceny budou pouze dvojí tedy sezónní a TOP sezónní,zřejmě velmi lehce vzrostou, slevy zůstanou zachovány. Kajaky, kola, koloběžky zůstanou, doplníme klasické a elektrické grily, které budou volně k zapůjčení. Zvažujeme nákup podvodního skůtru, které jsme již na penziónu měli. Vzhledem k negativní historické zkušenosti ale pojede ve speciálním režimu, aby měl šanci " přežít ". Kalendář se objeví standartně na webu koncem ledna 2026. VIP klienti se nám ozvou stejně, jako dříve a my se pokusíme zohlednit jejich věrnost a lásku k našemu kousku skal a moře.Přejeme vám všem klidný podzim, dobré zdraví a těšíme se na vás v roce 2026. Ještě jednou díky za vaši přízeň. Vašek
Olej, víno a jídlo na Brači
zastavte se třeba v muzeu olivového oleje ve vesnici Škrip v domě z roku 1640 a ochutnáte tu různé dobroty - olivy, sýry a pomazánky. K nim pivo Magarac v překladu osel. Oslů si tu lidé mimochodem vážili. Když zestárli, nechávali je dožít jako výraz vděku za to, že pro ně celý život pracovali. Zatočte si velkým kamenným kolem, které pomáhalo vyrábět z oliv pastu, z níž se lisoval olej. I to byla práce oslů, hodně těžká.
Pěstování oliv tu kdysi řídili úředníci Benátské republiky. Když se chtěl třeba mladý muž oženit, musel vysadit sto olivovníků. Víno, ovoce a olivy byly jedny z mála plodin, které se daly na velice kamenité půdě ostrova aspoň někde pěstovat.
V osmnáctém a devatenáctém století se zdálo být ekonomicky výhodnější pěstování vinné révy. Jenže když sem dorazila fyloxéra, mšička, která napadla její kořeny, zlikvidovala během pár let zdejší vinice podobně jako v dalších zemích Evropy. Řada lidí se ocitla v zoufalé situaci. Než se podařilo vysadit odolné keře, emigrovala jich část do Jižní Ameriky, část se vrátila k pěstování oliv. Kvalitním olivovým olejem je Brač vyhlášený dodnes.
Na Brači můžete dnes ochutnat řadu místních vín. Zajímavá je třeba mohutná červená odrůda Plavac Mali. Bývá pro ni typická zemitá chuť sušeného ovoce, zejména třešní, švestek a někdy i kouře či tabáku. Mluví se o ní jako o králi chorvatských vín. Výborné mají v městečku Bol, třeba ve vyhlášeném vinařství Stina. Kdo má raději bílé, ať vyzkouší suchý Pošip. Cítíte v něm ovocitou chuť sušených meruněk a fíků.
Oceňovaným vinařstvím je i Senjkovič v Nerežišči a Bakovič v Murvici. Když se však zeptáte místních, dají vám další tipy. Vinná réva tu má díky horkému suchému létu a mírnému podzimu ideální podmínky. Problémem je „pouze kamenitá půda. Ostrov dlouho neměl ani pořádný zdroj pitné vody. Pár pramenů bylo sice kolem Bolu, většina povrchové vody však odtekla prasklinami ve skalách a podzemními cestami do moře. Místní lidé hledali vodu, jak se dalo, přiváželi ji z pevniny, lapali dešťovku… Regulérní vodovod s pitnou vodou právě z pevniny vznikl až v sedmdesátých letech dvacátého století.
Dveře konoby Kopačina v Nerežišči jsou posety bezpočtem gastronomických ocenění jako prsa válečného veterána medailemi.
Nabídnou vám tady třeba měkké a šťavnaté jehněčí se sýrovou omáčkou, která jídlu dodá smetanovou hebkost. Mladé hříbky pak přidají i jemně houbovou chuť. Jako přílohu dušenou zeleninu s tykví. Pomfrity naservírují zvlášť, aby se v omáčce nerozmočily a nepřestaly být křupavé. Konoba si svá ocenění opravdu zaslouží.
Jehněčí a kůzlečí jsou pro kdysi chudý ostrov mnohem typičtější než vepřové nebo vzácné hovězí (krávy tu neměly vhodnou pastvu). Lidé z Brače jedí dodnes i ryby a mořské potvůrky nebo různé druhy kozích a ovčích sýrů s příchutí místních bylinek a někdy soli.
Lahůdkou je pak třeba dušený artyčok s fazolemi, česnekem, petrželkou, strouhankou a olivovým olejem. Dezert Procip tu dělají z ovčího sýra s karamelem a servírují ho ještě horký. Něco z toho můžete ochutnat i vy v místních restauracích.No a co je na fotografii ? Přesně tak, náš večerní Sumartin :-))