
Dolce gusto na PDF
Pár změn na penzionu DF. Pro nespokojenost s kvalitou úklidů jsme se museli rozloučit s Richellou d.R.. Úklidy a příprava apartmánů pro hosty jsou nyní zajištěny jinou a lepší formou. Za případné minulé nedokonalosti se všem moc omlouváme. Kontaktními osobami na penzionu DF pro vás budou nyní Petr a Věra Vyleťalovi. Najdete je až do konce sezóny v apartmánu číslo 2. Opuštění apartmánu vždy do 9,00 a nastěhování po 14 hodině zůstává, pozdní check out, či dřívější check in si domlouvejte pouze s P. nebo V. Vyleťalovými. další smluvní servis máme zajištěn se Zoranou a Joškem Nižetičovými, vlastníky Kartoliny. To byly organizační změny a teď pro bydlící v apartmánu číslo jedna, přibyl tam kávovar Dolce gusto od Krupse,takže kapsle sebou.Kajaky, kola a koloběžky jsou v garáži ale opatrně ať neskončíte na traumatologii ve Splitu.Dnešní moře 25,83 stupně, vzduch 34, prognóza stabilní.Nafta u INA 1,39 Euro, trajekty plné. Takže sretan put a dobro došli do Jadrana :-) V

Recepty na dovolenou
Na dovolenou vám nabídnu pár místních receptů na skvělá lokální jídla, která si můžete uvařit na penzionu sami a pak porovnat s restaurační kvalitou.
Takže, jdeme na to :-)
1. Pašticada s domácími noky
Ingredience (4 porce):
800 g hovězí kýty, kup v Tommym
2 větší cibule
3 mrkve
100 g sušených švestek
1 jablko
5 stroužků česneku
200 ml červeného vína
2 lžíce vinného octa
2 lžíce rajčatového protlaku
snítka rozmarýnu, bobkový list, hřebíček
olivový olej, sůl, pepř
Na noky:
500 g brambor
1 vejce
150 g hladké mouky
špetka soli
Postup:
Maso den předem prošpikuj česnekem a sušenými švestkami, zalij vínem, octem a nech marinovat.
Na oleji osmahni cibuli, mrkev a jablko – přidej maso, osmahni ze všech stran.
Přidej rajčatový protlak, koření a přelij zbylou marinádou. Vař cca 2,5–3 hodiny doměkka.
Omáčku rozmixuj a dochuť.
Noky: Uvařené brambory nastrouhej, přidej mouku, vejce, sůl a vypracuj těsto. Vyválej, nakrájej na noky a vař v osolené vodě.
Podávej s omáčkou a noky.
2. Čevapi s domácím ajvarem a lepinjou
Ingredience na čevapi (4 porce):
500 g hovězího mletého masa
200 g jehněčího (nebo vepřového) mletého masa
3 stroužky česneku
1 malá cibule (jemně nasekaná)
sůl, pepř, špetka sody bikarbony
Na ajvar:
2 červené papriky
1 lilek
1 stroužek česneku
olivový olej, sůl, pepř
Postup:
Maso smíchej s česnekem, cibulí, kořením a nech 1–2 hodiny odležet.
Tvaruj válečky a opékej na grilu nebo pánvi.
Ajvar: Papriky a lilek upeč doměkka v troubě, oloupej, rozmixuj s česnekem, olejem, solí a pepřem.
Podávej s čerstvou lepinjou (plochý chléb) nebo pita chlebem, ajvarem a cibulí.
3. Blitva na dalmatski način (mangold s bramborami)
Ingredience:
500 g mangoldu (nebo listového špenátu)
300 g brambor
3 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Postup:
Brambory oloupej a nakrájej na kostičky, uvař do měkka v osolené vodě.
Mangold spař, nakrájej nahrubo a přidej k bramborám.
Na olivovém oleji osmahni česnek, přidej směs a krátce promíchej.
Dochutíme solí a pepřem.
Podává se jako příloha k rybě nebo samostatně s bílým chlebem.
Napárujte si vína dle vlastní chuti v bílých jděte do Graševin, v červených do Plavaců, bublinky nikdy nic nepokazí, stejně, jako pivko na žízeň.
A kolik vás to bude stát, pokud nakoupíte suroviny na Brači ?
Pokrm Cena celkem Cena za porci
Pašticada s noky 341 Kč 85 Kč
Čevapi s ajvarem 254 Kč 64 Kč
Blitva (příloha) 62 Kč 16 Kč
Než to začnete v Čechách nakládat do auta a povezete všechno 1100 km, radši bych to koupil na místě.
Tady máte podrobné náklady na jednotlivé recepty v místních cenách :-))
1. Pašticada s domácími noky
Surovina Množství Cena (Kč)
Hovězí kýta 800 g 240 Kč
Cibule 2 ks 6 Kč
Mrkev 3 ks 7 Kč
Sušené švestky 100 g 20 Kč
Jablko 1 ks 5 Kč
Česnek 5 stroužků 4 Kč
Červené víno 200 ml 20 Kč
Vinný ocet 2 lžíce 2 Kč
Rajčatový protlak 2 lžíce 4 Kč
Koření (rozmarýn, bobkový) - 3 Kč
Olivový olej cca 3 lžíce 5 Kč
Noky (brambory, mouka, vejce) - 25 Kč
Celkem 341 Kč
Cena za porci: 85 Kč
2. Čevapi s ajvarem a lepinjou
Surovina Množství Cena (Kč)
Hovězí maso mleté 500 g 130 Kč
Jehněčí/vepřové mleté 200 g 60 Kč
Cibule + česnek - 5 Kč
Soda bikarbona špetka 1 Kč
Ajvar:
Červené papriky 2 ks 18 Kč
Lilek 1 ks 15 Kč
Česnek 1 stroužek 1 Kč
Olivový olej cca 2 lžíce 4 Kč
Lepinja nebo pita chléb 4 ks 20 Kč
Celkem 254 Kč
Cena za porci: 64 Kč
3. Blitva na dalmatski način
Surovina Množství Cena (Kč)
Mangold/špenát 500 g 45 Kč
Brambory 300 g 6 Kč
Česnek 3 stroužky 3 Kč
Olivový olej cca 4 lžíce 7 Kč
Sůl, pepř - 1 Kč
Celkem 62 Kč
Cena za porci: 16 Kč
Počasí je super a voda každý den o půl stupně dle pana Celsia nahoře, nyní jsme před penzionem u hladiny na 21 stupních a stoupáme !
Vašek

Ryby a rybaření na Jadranu
Aneb kromě válení i malé mořské dobrodružství s háčkem a úsměvem
Když se řekne Chorvatsko, většině lidí se vybaví azurové moře, kamenné uličky a sklenka vychlazeného bílého vína na terase s výhledem na západ slunce. Ale pro nás, rybáře, má Jadran ještě jeden obrovský poklad – neuvěřitelně bohatý a pestrý mořský život.
Ať už jste ostřílený mořský vlk, nebo jen příležitostný nadšenec s kloboukem a plechovkou sardinek jako návnadou, rybaření v Chorvatsku vás chytne (a nepustí!). Můžete si nahodit prut z mola při západu slunce, vyrazit lodí na trolling, nebo se potopit s harpunou na lov chobotnic. Všude na vás čeká mořské dobrodružství s nádechem středomořské pohody.
A nejlepší na tom je, že rybaření tu není jen o úlovku – je to o zážitku. Místní rybáři se s vámi rádi podělí o historky (a možná i trochu rakije), zatímco budete čekat, až se rozklepe špička prutu. A když něco ulovíte? Pak hurá na gril nebo do pánve! Čerstvě chycená ryba, olivový olej, citron a trochu mořské soli – a máte kulinářský zážitek jak z michelinské restaurace.
15 nejčastějších ryb v Jadranu – poznání i pochoutka
Orada (Pražma královská)
Barva: stříbrná s nazlátlým pruhem mezi očima
Velikost: 25–40 cm
Vlastnosti: velmi chutná, oblíbená i mezi gurmány
Výskyt: mělké vody, zátoky
Lov: háček s krevetou nebo mušlí
Kuchyně: pečená na grilu s bylinkami
Brancin (Mořský okoun)
Barva: stříbrná, tmavší hřbet
Velikost: až 70 cm
Vlastnosti: bojovná ryba, výborná chuť
Výskyt: u pobřeží, často v hejnech
Lov: vláčení nebo živá nástraha
Kuchyně: na citrónu s olivovým olejem
Škarpina (Ropušnice)
Barva: červenooranžová
Velikost: 20–40 cm
Vlastnosti: ostré trny, ale delikátní maso
Výskyt: kamenité dno
Lov: na dno s masem ryby
Kuchyně: rybí polévka, pečená celá
Ugor (Mořský úhoř)
Barva: šedohnědá
Velikost: až 1 m
Vlastnosti: silný, kluzký, silný souboj
Výskyt: jeskyně, hlubší voda
Lov: masité návnady na dno
Kuchyně: grilovaný nebo dušený
Zubatac (Dentex)
Barva: stříbřitá s modrým nádechem
Velikost: 30–80 cm
Vlastnosti: velmi ceněná sportovní ryba
Výskyt: hlubší vody
Lov: trolling, hlubinné rybaření
Kuchyně: pečený s bramborami
Fratar (Mořan)
Barva: stříbrná s tmavými pruhy
Velikost: 20–30 cm
Vlastnosti: běžný úlovek
Výskyt: u skalnatého pobřeží
Lov: na červy nebo malé mušle
Kuchyně: smažený nebo na grilu
Šarag (Sargo)
Barva: stříbrná, tmavý pruh přes oči
Velikost: až 40 cm
Vlastnosti: silný odpor při lovu
Výskyt: skalnaté oblasti
Lov: noční rybaření na mušle
Kuchyně: v alobalu na ohni
Lica (Pelamida – malý tuňák)
Barva: tmavomodrá hřbet, stříbrné boky
Velikost: 30–60 cm
Vlastnosti: rychlá ryba, skvělý boj
Výskyt: otevřené moře
Lov: trolling, rychlé nástrahy
Kuchyně: steak na grilu
Kantar (Hnědý mořan)
Barva: tmavě hnědá, červený nádech
Velikost: 25–40 cm
Vlastnosti: chutné maso
Výskyt: kamenité dno
Lov: klasický prut na maso
Kuchyně: rybí polévky
Salpa (Salema)
Barva: stříbrná s žlutými pruhy
Velikost: 20–30 cm
Vlastnosti: opatrná ryba, žere rostliny
Výskyt: mělčiny
Lov: na zeleninu nebo chléb
Kuchyně: smažená
Grdobina (Mořský ďas)
Barva: hnědá, maskovací vzhled
Velikost: až 1 m
Vlastnosti: ošklivá, ale výborná
Výskyt: bahnité dno
Lov: na maso
Kuchyně: jako delikatesa – „mořský humr“
Luben (Morčák)
Barva: stříbrná s tmavými skvrnami
Velikost: 30–50 cm
Vlastnosti: silný bojovník
Výskyt: mělčiny
Lov: na rybí filety
Kuchyně: pečený na zelenině
Gavun (Koleňka)
Barva: stříbrná
Velikost: 10–15 cm
Vlastnosti: hejnová ryba
Výskyt: pobřeží, přístavy
Lov: sítě, malý háček
Kuchyně: smažená jako sardinky
Kovač (John Dory)
Barva: zelenozlatá s tmavou skvrnou
Velikost: 30–50 cm
Vlastnosti: unikátní vzhled, lahodné maso
Výskyt: hlubší vody
Lov: vláčení
Kuchyně: dušený s vínem
Murina (Muréna)
Barva: hnědá, skvrnitá
Velikost: až 1,5 m
Vlastnosti: agresivní, nebezpečné zuby
Výskyt: jeskyně
Lov: harpunou
Kuchyně: jen pro znalce – maso je chutné, ale těžko dostupné
Ať už chytíte kteréhokoliv z těchto krásných mořských tvorů, pamatujte – rybaření není jen o úlovku, ale o zážitku, klidu a propojení s přírodou. Tak vezměte prut, úsměv a vyrazte k chorvatskému moři. Možná si ulovíte i příběh, který budete vyprávět celý život! ?