Chorvatská svíčková

Vašek Ravlyk, 24.4.2014 přečteno: 2686x

Pašticada aneb jak se dělá chorvatská svíčková Pašticada s noky
Jedním z nejoblíbenějších chorvatských pokrmů je jednoznačně Pašticada. Můžete si ji představit jako českou svíčkovou, ale pašticada je trochu nasládlá a kyselá zároveň. Kyselá je po vinném octu, do kterého se se směsí koření na noc nakládá.
Základem je kvalitní hovězí maso, které se špikuje slaninou a mrkví. Ingredience omáčky se liší dle regionu, někde přidávají červené víno, dezertní víno Prošek a nebo sušené švestky, které prý dodají zvláštní chuť.
Pašticada je podávána s noky a je to opravdu delikatesa. Jelikož se do této omáčky nepřidává smetana, jedná se o pokrm daleko lehčí a stravitelnější než naše svíčková.Dobrou chuť V.