
Recepty na dovolenou
Na dovolenou vám nabídnu pár místních receptů na skvělá lokální jídla, která si můžete uvařit na penzionu sami a pak porovnat s restaurační kvalitou.
Takže, jdeme na to :-)
1. Pašticada s domácími noky
Ingredience (4 porce):
800 g hovězí kýty, kup v Tommym
2 větší cibule
3 mrkve
100 g sušených švestek
1 jablko
5 stroužků česneku
200 ml červeného vína
2 lžíce vinného octa
2 lžíce rajčatového protlaku
snítka rozmarýnu, bobkový list, hřebíček
olivový olej, sůl, pepř
Na noky:
500 g brambor
1 vejce
150 g hladké mouky
špetka soli
Postup:
Maso den předem prošpikuj česnekem a sušenými švestkami, zalij vínem, octem a nech marinovat.
Na oleji osmahni cibuli, mrkev a jablko – přidej maso, osmahni ze všech stran.
Přidej rajčatový protlak, koření a přelij zbylou marinádou. Vař cca 2,5–3 hodiny doměkka.
Omáčku rozmixuj a dochuť.
Noky: Uvařené brambory nastrouhej, přidej mouku, vejce, sůl a vypracuj těsto. Vyválej, nakrájej na noky a vař v osolené vodě.
Podávej s omáčkou a noky.
2. Čevapi s domácím ajvarem a lepinjou
Ingredience na čevapi (4 porce):
500 g hovězího mletého masa
200 g jehněčího (nebo vepřového) mletého masa
3 stroužky česneku
1 malá cibule (jemně nasekaná)
sůl, pepř, špetka sody bikarbony
Na ajvar:
2 červené papriky
1 lilek
1 stroužek česneku
olivový olej, sůl, pepř
Postup:
Maso smíchej s česnekem, cibulí, kořením a nech 1–2 hodiny odležet.
Tvaruj válečky a opékej na grilu nebo pánvi.
Ajvar: Papriky a lilek upeč doměkka v troubě, oloupej, rozmixuj s česnekem, olejem, solí a pepřem.
Podávej s čerstvou lepinjou (plochý chléb) nebo pita chlebem, ajvarem a cibulí.
3. Blitva na dalmatski način (mangold s bramborami)
Ingredience:
500 g mangoldu (nebo listového špenátu)
300 g brambor
3 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Postup:
Brambory oloupej a nakrájej na kostičky, uvař do měkka v osolené vodě.
Mangold spař, nakrájej nahrubo a přidej k bramborám.
Na olivovém oleji osmahni česnek, přidej směs a krátce promíchej.
Dochutíme solí a pepřem.
Podává se jako příloha k rybě nebo samostatně s bílým chlebem.
Napárujte si vína dle vlastní chuti v bílých jděte do Graševin, v červených do Plavaců, bublinky nikdy nic nepokazí, stejně, jako pivko na žízeň.
A kolik vás to bude stát, pokud nakoupíte suroviny na Brači ?
Pokrm Cena celkem Cena za porci
Pašticada s noky 341 Kč 85 Kč
Čevapi s ajvarem 254 Kč 64 Kč
Blitva (příloha) 62 Kč 16 Kč
Než to začnete v Čechách nakládat do auta a povezete všechno 1100 km, radši bych to koupil na místě.
Tady máte podrobné náklady na jednotlivé recepty v místních cenách :-))
1. Pašticada s domácími noky
Surovina Množství Cena (Kč)
Hovězí kýta 800 g 240 Kč
Cibule 2 ks 6 Kč
Mrkev 3 ks 7 Kč
Sušené švestky 100 g 20 Kč
Jablko 1 ks 5 Kč
Česnek 5 stroužků 4 Kč
Červené víno 200 ml 20 Kč
Vinný ocet 2 lžíce 2 Kč
Rajčatový protlak 2 lžíce 4 Kč
Koření (rozmarýn, bobkový) - 3 Kč
Olivový olej cca 3 lžíce 5 Kč
Noky (brambory, mouka, vejce) - 25 Kč
Celkem 341 Kč
Cena za porci: 85 Kč
2. Čevapi s ajvarem a lepinjou
Surovina Množství Cena (Kč)
Hovězí maso mleté 500 g 130 Kč
Jehněčí/vepřové mleté 200 g 60 Kč
Cibule + česnek - 5 Kč
Soda bikarbona špetka 1 Kč
Ajvar:
Červené papriky 2 ks 18 Kč
Lilek 1 ks 15 Kč
Česnek 1 stroužek 1 Kč
Olivový olej cca 2 lžíce 4 Kč
Lepinja nebo pita chléb 4 ks 20 Kč
Celkem 254 Kč
Cena za porci: 64 Kč
3. Blitva na dalmatski način
Surovina Množství Cena (Kč)
Mangold/špenát 500 g 45 Kč
Brambory 300 g 6 Kč
Česnek 3 stroužky 3 Kč
Olivový olej cca 4 lžíce 7 Kč
Sůl, pepř - 1 Kč
Celkem 62 Kč
Cena za porci: 16 Kč
Počasí je super a voda každý den o půl stupně dle pana Celsia nahoře, nyní jsme před penzionem u hladiny na 21 stupních a stoupáme !
Vašek