Pršut nejen z Dalmácie :-)

Vašek Ravlyk, 19.10.2012 přečteno: 5964x

Jihovýchodně od Pazinu, centra Istrijské župy, se nachází nevelká vesnice Tinjan. Stejně jako sám Pazin tak i Tinjan děkuje za svou prosperitu úrodnému zemědělskému okolí. Tinjan se v průběhu staletí stal pojmem i ve výrobě pršutu, který se svou kvalitou a výjimečnou chutí řadí mezi nejlepší výrobky této lahůdky nejen v Chorvatsku, ale i v dalších středomořských zemích, kde je pršut rovněž domovem.
Co je pršut, je snad jasný. Každej návštěvník Jadranu jistě při svých dovolených tento skvělý masný výrobek ochutnal; ostatně v našich lahůdkářstvích je již dnes pršut víceméně součástí nabídky. Proto jen krátká charakteristika pršutu: je to výrobek z nejkvalitnější vepřové kýty zbavený pánevní kosti, nasucho nasolen mořskou solí, k níž se vtírají přírodní byliny a který se pak suší na vzduchu nebo se v některých krajích udí studeným kouřem. Pršut musí být do určité míry měkký, šťavnatý, musí mít specifickou vůni, chuť a barvu. Dokonalý pršut vděčí za svou chuť přesnému dodržování tradičních výrobních postupů a znalostí výroby, kvalitě masa, odrůdě prasete, z něhož je pršut vyroben, péči výrobců a jejich trpělivosti při výrobě, ale i povětrnostním podmínkám.
Pršut se vyrábí v celém jadranském přímoří i ve vnitrozemí Chorvatska, ale v každé lokalitě se poněkud liší výrobní postupy, používané druhy koření, délka zrání aj. A jak již bylo uvedeno, někde se vyrábí bez uzení, jinde se udí studeným dýmem. A pak hraje roli i druh dřeva, které se pro uzení používá.
Istrie je tradiční oblastí výroby pršutu a zdejší pršut patří mezi nejvyhledávanější, nejoblíbenější a nejkvalitnější. Istrijský pršut se zásadně vyrábí bez uzení, jen sušením na vzduchu. A není proto divu, že se vesnice Tinjan v Istrii již po šest let mění každoročně v říjnu v centrum, v němž výrobci této pochoutky soutěží mezi sebou o ten nejlahodnější pršut. Koná se tu Mezinárodní veletrh pršutu.Letos to bude tuhle sobotu a neděli 20. a 21. října.
A tinjanský veletrh pršutu není žádná bezvýznamná akce. Je to prestižní přehlídka, v jejímž rámci probíhá soutěž od nejlepší pršut ? o nejlepšího výrobce této lahůdky. Účast vystavovatelů bude opět reprezentativní: přijedou výrobci z Itálie, Slovinska, Rakouska, Španělska, Bosny a Hercegoviny a Portugalska. A samozřejmě ze všech koutů Chorvatska. Celkem jich má být přes třicet.
Proč právě Tinjan má tu čest být hostitelem tohoto uznávaného festivalu? Je to proto, že v Tinjanu je zaregistrován největší počet výrobců pršutu a díky tomu byl Tinjan byl v roce 2006 vyhlášen "obcí istrijského pršutu".
Že si široká veřejnost oblíbila tuto neobvyklou gastronomickou akci, svědčí i skutečnost, že se jí v minulých letech zúčastnilo více než 25 tisíc návštěvníků.
Na návštěvníky čeká kromě ochutnávek, možnosti nákupu a soutěže výrobců pršutu i bohatý program: folklorní vystoupení, sportovní soutěže a turnaje, lidové hry, taneční zábavy, koncerty, výtvarná výstava, program pro děti a jiné zábavní akce.
Na závěr hlavní soutěže Mezinárodního veletrhu pršutu odborná porota rozhodne o vítězích v jednotlivých kategoriích: nejlepší pršut uzený a nejlepších pršut neuzený, sušený na vzduchu. Následně budou návštěvníci moci ochutnat jak oceněné, ta i ostatní pršuty a koupit si ty, které budou jejich chutí nejlépe odpovídat. Jeden kilogram se v loňském roce prodával přibližně za 400 kun.
Letos bude partnerem veletrhu španělské město Jerez de los Caballeros a návštěvníci budou moci ochutnat tamější sušenou šunku Jamón Ibérico, která je vyráběna z kýty černé rasy tzv. iberského prasete.
Pro milovníky pršutu je to skutečně mimořádná příležitost, jak ochutnat největší delikatesy v oboru a zjistit, jak chutná opravdový pršut ? šampion.Tak kamarádi - dobrou chuť. Vasa