Chorvatské speciality - pršut

Vašek Ravlyk, 14.12.2019 přečteno: 1333x

Pršut je hvězda Jadranu. O tom není pochyb.
Pršut z ostrova Krk se pyšní ochrannou známkou. Ideální podmínky pro jeho zrání mu vytváří suchý vítr bóra, který zde vane.
Dalším výborným pršutem je ten z Istrie. Je neuzený, pouze sušený po celý rok větrem bóra s přidáním pepře, bobkového listu a česneku. Podle místního receptu se smí vyrábět pouze na Istrijském poloostrově.
chorvatský pršut
A vítězem je pršut, který nedávno získal ochrannou známku EU. Je to Drnišský nebo-li královský pršut. A proč královský? Protože byl podáván při korunovaci královny Alžběty II. v roce 1953. Kromě jiných, má také ochrannou známku pršut Dalmatský. Získává se kombinací sušení a uzení. A kromě mořské soli nejsou povoleny žádné jiné přísady.Tak dobrou chuť. V