
Marco Polo na břehu
K nehodě jednoho z největších chorvatských plavidel pro osobní námořní přepravu, trajektu Marko Polo, došlo v sobotu 22. října kolem 2. hodiny v noci. Trajekt, dlouhý 128 metrů o kapacitě 1000 cestujících a 270 vozidel, narazil v šibenické oblasti do ostrůvku Sit, ležícího západně od ostrova Pašman.
Naštěstí se havárie obešla bez zranění. Linka Rijeka - Split - Stari Grad - Korčula - Dubrovník - Bari (v Itálii) je v tomto mimosezónním období jen málo vytížená: na lodi nacházelo jen 41 cestujích, 64 členů posádky a 18 vozidel. Větší komplikace by jistě nastaly v případě plně naloženého trajektu.
"Marko Polo" najel přídí na pevninu, kde se zaklínil. Po evakuaci cestujících byly povolány těžké remorkéry, aby trajekt vyprostily. To se však dosud nepodařilo. Při této manipulace ale málem došlo k ekologické havárii, protože o kamenité dno se prorazila palivová nádrž a hrozil únik 5 tun nafty do moře. Díky včasnému zásahu potápěčů byla díra v nádrži zacelena. Dříve než začnou jakékoli další pokusy o uvolnění, musí se z celého trajektu odčerpat 330 tun paliva. Na místo také dorazili odborníci z rotterdamské společnosti SMIT Salvage, která se specializuje na záchranné akce na moři.
Příčiny neštěstí nejsou dosud známé, ale nejspíš šlo o lidské pochybení, protože nebyly odhaleny žádné závady ani na lodi, ani na námořní signalizaci.

Lignje na žaru
Nostalgická vzpomínka na léto a ostrov byla umocněná hnusným počasím tenhle tejden a mailovým dotazem, kterej po mně žádal recept na grilovaný lignje.Tak jsem je taky koupil a bude oběd, jako na molu u Dalmatina.A tady už recept pro všechny.
Co teda budete potřebovat, počítejte, že na jednu porci tak 5-6 středních nebo jednu velkou
- olivový olej
- zelenou petrželku
- šťáva z citrónu
- několik stroužků česneku
- sůl, pepř
Olihně vykucháme a důkladně očistíme. Oddělíme chapadla od těla. Osušíme. Rozehřejeme gril na velmi vysokou teplotu. Olihně před grilováním nikdy nesolíme. Na gril nejdříve klademe těla olihní. Po chvíli přidáme i chapadla. Grilujeme několik minut, dokud olihně nedostanou tmavě bronzovou barvu.
Podáváme s dresinkem připraveného z oleje, citrónové šťávy, posekaného česneku a zelené petrželky. Jako příloha se podávají hranolky, bílej chlebík nebo blitva, obdoba špenátu.
Dobrou chuť kamarádi V:-)

Protikuřáckej zákon Chorvati zrušili
V květnu začal v Chorvatsku platit zákaz kouření v restauracích, barech a klubech a nyní, po čtyřech měsících, byl znovu zrušen. Stalo se tak na nátlak majitelů restaurací, kteří upozorňovali na stoupající počet krachujících pohostinských zařízení. Ministr zdravotnictví byl nucen ustoupit.Z toho tedy opravdu radost nemám, na trajektu to bylo moc fajn, když tam nehulili.Ale co, budeme sedět na molu a bríza se už o čerstvej luftík postará.A na fotečce nabízím ultralajtovej pohled hádejte na co ?? Ano Sumartin.Ahojky na Brači Vasa