Slavnostní otevření přístavu v Sumartinu

Vašek Ravlyk, 15.9.2008 přečteno: 4016x

Přístav ve východním cípu ostrova Brače, měl dosud pověst nejistého přístavu, který vyřazuje z provozu každá i nepříliš silná bura. Právě tato nejistota odrazovala mnohé zájemce o využití trajektu Makarská - Sumartin, protože pokud byl sumartinský přístav uzavřen, nezbývalo cestujícím nic jiného než se vydat do Splitu, z jehož přístavu vyjížděly trajektové linky na Brač do Supetaru, které nebyly menším zhoršením počasí ohroženy.
Sumartin
Aby se Sumartin zbavil nelichotivého přívlastku "nejméně spolehlivý dalmatský přístav", přikročilo se k jeho přestavbě a rozšíření. Byla vybudována dvě přístavní mola s hloubkou více než 30 metrů, což umožňuje přístávání větších trajektů. Do projektu se investovalo 15 milionů kun. Minulou neděli byl nový trajektový přístav v Sumartinu slavnostně otevřen.
Chorvatská vláda soustavně podporuje rozvoj chorvatských ostrovů a za poslední čtyři roky vložila do více než 200 projektů na ostrovech přes 6 milionů kun, a to především do infrakstuktury. Co se týče trajektových přístavů, investice se neomezily jen na Sumartin. Ještě více prostředků, 40 milionů kun, si vyžádala několikaletá přestavba trajektového přístavu v Rogači na ostrově Šolta, který byl za přítomnosti chorvatského předesedy vlády I. Sanadera otevřen začátkem srpna. Ještě před začátkem hlavní sezóny, koncem června, byly dokončeny stavební práce na rozšíření přístavu v Supetaru - ten patří k nejfrekventovanějším přístavům na Jadranu (ročně přepraví 1,5 milionu cestujících a 360 tisíc vozidel). Nyní má být na řadě trajektový přístav v městečku Stari Grad na ostrově Hvaru.

Pršut

Vašek Ravlyk, 15.9.2008 přečteno: 4809x

Co je to vlastně pršut?
Pršut se krájí na velmi slabé plátky
Přestože jde o výrobek, na jehož začátku byla vepřová kýta stejně jako u naší šunky, konečný produkt se svou chutí od šunky značně liší.
Pršut je dědictví po Benátčanech, kteří byli v jadranském přímoří pány kolem 400 let. Pršut byl u nich velmi oblíben a je pochoutkou v celé Itálii dodnes. Vyrábí se a prodává se pod názvem prosciutto (odtud i chorvatský název pršut); pod tímto názvem se jako delikatesa dováží i k nám. Jeho cena, přes 50 Kč za 100 g, odpovídá výlučnosti výrobku a jeho chuti.

Stejně si pršut cení i Chorvaté. Bez pršutu se na pobřeží, ale vlastně ani téměř v celém Chorvatsku, neobejde žádné posezení s přáteli, žádná recepce, oslava či slavnostní oběd. A pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, zkuste si ho dát při svém pobytu na pobřeží buď jako předkrm nebo prostě k večernímu posezení. S kvalitním červeným vínem ho jistě i vy oceníte.

Jak se vlastně pršut vyrábí? Samozřejmě se může výrobní postup v podrobnostech lišit, zejména ve velkovýrobě, ale původní starý postup je v podstatě jednoduchý: Kýta se nejprve potře dřevěným popelem a zavěsí se nad otevřené ohniště tak, aby k ní mohl nejen dým, ale i čerstvý vzduch, musí tam být průvan. Záleží samozřejmě na druhu použitého dřeva, na způsobu topení, na intenzitě kouře a na mnoha dalších podmínkách. Všechny tyto okolnosti ovlivňují spolu s kvalitou masa konečný výrobek.

Léto nekončí

Vašek Ravlyk, 15.9.2008 přečteno: 4050x

Zprávy z ostrova, slunce pálí a pálí, voda 25 stupňů.
Ti, kteří ještě váhají, zda jet do Chorvatska v září či říjnu, mohou být bez obav. Meteorologové se shodují, že na konci sezóny bude v Chorvatku velmi pěkné počasí. Očekávají se teploty kolem 26°C, které jsou příjemné nejen pro koupání, ale také pro cestování a poznávání země, což je při vysokých letních teplotách dosti náročné. Počasí v září a říjnu je většinou stálé bez výraznějších výkyvů, tedy ideální zejména pro kardiaky, malé děti a pro ty, kteří neholdují výrazným vedrům. Koupání v moři je v těchto měsících také příjemné, jelikož je moře po hlavní sezóně vyhřáté. Pro? si tedy na ostrov? neprodloužit léto! Čauec Vaša