Brač v květnu
Chystáme se na návrat z Brače a tak zpráva pro všechny, kdy se chystají letos v létě nebo už nyní do Dalmácie.Sezóna "už skoro začala", vše finišuje k závěru, ladí a leští se, moře je, jako kříšťál a deštivé jaro je zřejmě už definitivně u konce.Chorvatsko je kompletně zelené, všechno znovu naplno kvele od citroníků, olivovníků, růží, moškátů prostě všechno.Dálnice dolepuje poslední díry,mýtnice fungují a pořád si užíváme mimosezónních slev na ENC.Trajekty plovi redovito, jsou čerstvě natřené a už se těší na vaši návštěvu.U nás na penzionu všechno funguje, udělali jsme jarní servis kol, zahradního nábytku, TV, sprch, toalet a celkem v klidu jdeme do další sezóny.Systém přihlašování bude letos trochu jiný. Po Vašem příjezdu člověk od nás vezme Váš voucher a pasy nabo OP, nechá je na recepci, kde naše správcová Sladana Jakaša vše zadá do systému a odešle do tustické centrály.Ta Vás zaeviduje a už jste v Chorvatsku.Místní poplatky lehce podražily ale to se Vás netýká.Po přihlášení Vám Vaše doklady samozřejmě vrátíme.Plážový bar pod borovicí Jožko lehce vylepšil o hezkou pergolu a novou zmrzlinárnu. Vylepšili jsme parkoviště a přidali nový písek na pláže.Dalmatino má staré ceny ale tím novinky končí, takže uvidíme.V Sumartinu bude zase možné půjčit si loď, skůtra nebo si objednat organizovaný výlet na malé lodi.Kapitanát definitivně skončil a pro papíry musíte do Supetaru ale to je stejné, protože Rade Šerko stejně nikdy nic nevyřídil.Systém kanalizace a čištění veškerých odpadních vod byl natvrdo spuštěn a žádný z odpadů v oblasti už nekončí v moři.Další zprávy příště a všem milovníkům moře ahojjj Vasa

Chorvatská svíčková
Pašticada aneb jak se dělá chorvatská svíčková Pašticada s noky
Jedním z nejoblíbenějších chorvatských pokrmů je jednoznačně Pašticada. Můžete si ji představit jako českou svíčkovou, ale pašticada je trochu nasládlá a kyselá zároveň. Kyselá je po vinném octu, do kterého se se směsí koření na noc nakládá.
Základem je kvalitní hovězí maso, které se špikuje slaninou a mrkví. Ingredience omáčky se liší dle regionu, někde přidávají červené víno, dezertní víno Prošek a nebo sušené švestky, které prý dodají zvláštní chuť.
Pašticada je podávána s noky a je to opravdu delikatesa. Jelikož se do této omáčky nepřidává smetana, jedná se o pokrm daleko lehčí a stravitelnější než naše svíčková.Dobrou chuť V.

Red Bull Air Race v Chorvatsku
"Red Bull Air Race", který bývá označován za Formuli 1 ve vzduchu o víkendu 12.-13.4. v Rovinji. Seriál mistrovství světa se skládá z osmi závodů, které se konají v sedmi zemích na třech kontinentech. Úvodní závod proběhl na přelomu února a března nad modrými vodami Arabskému zálivu v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Hostitelem druhého závodu bude krásné chorvatské letovisko Rovinj na severním pobřeží Jadranu, v Istrii, a to ve dnech 12. až 13. dubna. Dalšími zastávkami seriálu bude Putrajaya v Malajsii, Gdyně v Polsku, Ascot ve Velké Británii, Fort Worth a Las Vegas ve Spojených státech. Celá letošní série bude zakončena začátkem listopadu v Číně.
V elitní kategorii startuje dvanáct pilotů, mezi nimiž nechybí ani několik obhájců titulu z předchozích let, např. v současné době úřadující světový šampion Angličan Paul Bonhomme, mistr světa z roku 2008 Rakušan Hannes Archa a další světové špičky, mezi něž patří i Čech Martin Šonka.
V závodě prolétávají piloti slalomovou dráhu rychlostí až 430 km/h, kličkují ve výšce15 až 25 metrů mezi branami a pylony, kterých se nesmějí křídly dotknout. Od letošní sezóny mají všechny stroje stejné motory a vrtule a záleží tedy jen na umění a obratnosti pilotů, který z nich bude nejrychlejší, nejúspěšnější a proletí dráhu i bez trestných bodů.
Pořádání Red Bull Air Race bude znamenat pro Chorvatsko premiéru, protože se zde dosud tyto závody nikdy neuskutečnily. Velkou výzvou bude pro piloty zdejší vítr, který často způsobuje problémy na Jadranu. Pokud bude v den závodu opravdu foukat, značně ztíží podmínky soutěže. Závodní dráha bude v Rovinji postavena nad severním pobřeží, v bezprostřední blízkosti historického jádra města, čímž napínavá podívaná získá i neobvyklou a jedinečnou kulisu.Takže na závodech :-) V