Ostrov Mrduja

Vašek Ravlyk, 12.11.2010 přečteno: 3071x

Úžasný jméno a pro nás potápky cíl pro pár vráčků, který tam leží.Díky svý poloze na frekventovaný plavební cestě ve Splitských vratech se břehy Mrduje občas stávají místem havárie projíždějících plavidel. Naposledy to bylo vloni v únoru, kdy v noci na ostrůvek najela turecká nákladní loď plná obilí. O 24 hodin později ji vysvobodily těžké remorkéry.
O malej a trvale neobydlenej ostrůvek se po staletí hádá Brač a Šolta, mezi nimiž leží. Od obou větších sousedů je vzdálen přibližně stejně, ovšem podle oficiálních údajů je o 97 cm blíž ostrovu Brači - komisař byl asi Bračan ?. Obyvatelé Brače a Šolty se přeli o to, komu Mrduja náleží. A svůj nárok na ostrůvek prý chtěli podpořit tím, že si jej snažili lany přitáhnout blíž na svou stranu.
Stará legenda ožila v posledních letech v zábavné akci, která dostala název "Přetahování Mrduje". Akci organizují začátkem srpna místní i turistické orgány z Milny na Brači a ze Stomorské na Šoltě. Účastní se jí stovky člunů a lodí z obou ostrovů, které se "přetahují" o ostrůvek lanem dlouhým 300 metrů. V ten den je ve Splitské úžině opravdu rušno. Rej účastníků sledují také diváci, kteří se sem sjíždějí na různých plavidlech, i posádky jachet, které se plaví úžinou. Pasažéři projíždějících trajektů a lodí na pravidelných linkách se pak nestačí divit. Vítěz získává "Vlastnický list", který je platný 365 dní, tedy do dalšího "přetahování". V prvním ročníku vyhrál Brač, v loňském roce Šolta a letos opět Brač. Vlastní "bitvu" vždy doprovází bohatý zábavní a hudební program v obou městech.
Jinak na vlastním ostrůvku není absolutně nic zajímavýho, jen zbytky strážní věže a malý maják a všichni znáte dva vraky, který ležej nedaleko a ty potápíme.Snímek je z trajektu již za Mrdují, dívá se Splitskými vraty směrem ke Splitu. V

Dalmátská kuchyně

Vašek Ravlyk, 9.11.2010 přečteno: 3981x

Včerejší povedená návštěva Potrefený husy mi naladila chuťový pohárky do plusu a inspirovala do krátkýho článečku o mé milované dalmátské kuchyni.
Častou součástí zdejšího jídelníčku je jehněčí nebo skopový maso. Připravuje se v podstatě třemi způsoby:
1. na roštu nebo v troubě - v poslední fázi se s ním často pečou vařené brambory
2. pod pekou - železný poklop, pod nímž se dříve na venkově pekl chléb. Nádoba se staví do žhavého popela
3. dušené, např. visovačka begovica - dušené jehněčí maso s kyselým ovčím mlékem
Velmi oblíbené jsou smažené řízky. Pokud jsou plněné šunkou a sýrem a pak obalované v trojobalu, říká se jim záhřebský řízek,zagrebački nebo krátce bečki odrezak, bývá nejčastěji telecí a dalmatino ho umí celkem slušně, jenom ho moc rozklepává.
Ryby se připravují taky hlavně na na tři způsoby:
1. na roštu - na gradelama
2. dušení s rajčaty, cibulí, kořením a bylinkami - na brudet či brodetto
3. vařené - na lešo
Oblíbená jsou jídla s plody moře ? rizoto s plody moře, syrové ústřice pokapané citronem (kamenice či oštrige), osmažené olihně nakrájené na proužky, humr (hlap) a langusta (jastog), která se jí buď vařená nebo smažená (obalená v těstíčku a politá tatarskou omáčkou).
Místní specialitkou je pršut - kýta potřená dřevěným popelem zavěšená nad ohništěm tak, aby k ní mohl jak dým tak čerstvý vzduch.
V Istrii je možno ochutnat libové vepřové vařené ve smetaně nebo Žgvacet - paprikáš se specifickou chutí. V Dalmácii pak tzv. Pašticada - kvalitní zadní hovězí maso, slanina, česnek, cibule, celer, červené víno. Po celém Chorvatsku je oblíbeným pokrmem Čevapčiče ? maso s kořením, Girice ? malé smažené rybky (jedí se celé, pokud možno horké, i s hlavou, s chlebem a zeleninovým salátem).
Lidové hospůdky, v nichž se připravují národní chorvatské speciality, se nazývají konoby.
A co na závěr nikdy nemůže chybět ?? No přeci káva :-)
Káva se podává jako espreso, v maličkých šálcích, velmi silné. Můžete si objednat dvojité espreso (dupli espreso) nebo dugi či duži espreso (dlouhé nebo delší) - s větším množstvím tekutiny a stejným množstvím kávy.
Z alkoholických nápojů je nejoblíbenější pivo nebo víno. Víno se především v Dalmácii pije k jídlu tak, že se červené míchá s vodou v bevandu nebo bílé se sodovkou v špricer či gemišt. Je to osvěžující a chutné k místním pokrmům. Tradiční tvrdý alkohol je Rakije ? pálenka z místního vína.
A to je všecko, teď už jenom zajet a ochutnat.

Nový aquapark nad Splitem

Vašek Ravlyk, 7.11.2010 přečteno: 4602x

Na jaře příštího roku se začne stavět v Dugopolji nad Splitem,tam kde sjíždíte z dálnice, první velký aquapark v Chorvatsku. Bude to tutovej ráj pro malé a velké, vybudovaný na ploše 120 000 m2. Jen vodní plocha bude zaujímat kolem 6 000 m2. Budou ji tvořit bazény různých velikostí, např. bazén s vlnobitím, pro dospělé bazén s vodními masážemi, pro děti tematicky zaměřené bazény s hrami, dále klidná řeka i peřeje. Návštěvníky tu bude čekat několik toboganů, z nichž nejvyšší bude vysoký 24 metrů, multifunkční sportovní terény aj. Samozřejmostí bude fitness a wellness centrum, obchod se sportovními potřebami, ambulance, plavecká škola a řada gastronomických zařízení: bary, kavárny, restaurace a další a další.
Celý areál bude otevřen od května do září a zbývající část roku bude v provozu jen jeho část, např. noční bary a restaurace.
Dugopolský aquapark bude široko daleko novinkou, a tak se jistě stane cílem velkého počtu zájemců. Počítá se s návštěvností přibližně 4 000 osob denně. U aquaparku bude proto pamatováno na rozsáhlé parkoviště o kapacitě 800 parkovacích míst pro automobily a 50 míst pro autobusy.
Firma Margaritum, která je investorem tohoto již několik let plánovaného projektu, získala v září stavební povolení. Nyní vede jednání ohledně financování, ale se získáním úvěrů by prý neměla mít problém. Pokud obec Dugopolje dostojí svému závazku a vybuduje potřebnou komunální infrastrukturu, nestojí nic v cestě zahájení výstavby příští rok na jaře. První návštěvníky má uvítat v roce 2012.Takže se budeme všichni těšit, máme další velkou atrakci na dostřel :-) hurá, velkej námět na výlety z Brače nebo po cestě tam nebo zpátky ahojky Vasa